Свят

Криза за вода: Стотици хиляди палестинци страдат от горещо време

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Горещото време, съчетано с остър недостиг на вода в разкъсваната от войната ивица Газа, прави живота на палестинците, разселени от войната между Израел и Хамас, труден. Температурите в анклава достигнаха 32 градуса по Целзий, което е доста над нормалното време за този период от годината. За да се справят с горещината, децата в Дейр ал-Балах се пръскат с вода, за да охладят телата си.

Извеждам децата си навън, след което ги обливам със студена вода заради жегата, която изпитваме. Не можем да я понасяме, защото палатката ни е направена от пластмаса. Все още сме в началото на лятото. През юли и август ще усетим истинската жега.

Амани Салех, жена, разселена от град Газа

Хората се редят на опашка, за да напълнят кофи с вода, която да използват в палатките, в които пребивават от месеци.

Можете да видите колко много страдаме заради водата. Всеки ден идваме и си отиваме, търсейки този ресурс. Страдаме ежедневно, за да си набавим храна и питейна вода. Настояваме за спешно решение.

Ум Нармеен Ареф, жена от град Газа

Храната е оскъдна, тъй като потокът от помощи в Газа рязко намаля от началото на войната. Водата също е в малки количества поради широко разпространените щети. Преди войната в ивицата ежедневно пристигаха по 500 камиона с помощи, като се смята, че с нарастването на нуждите ще е необходимо огромно увеличение на помощта, но в действителност пристига много по-малко. В момента доставката на помощ е допълнително ограничена от разрушените пътища, липсата на гориво, както и от разселването и смъртта на хуманитарни работници.