Цвят

Императорските пингвини измират заради климатичните промени

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Според Британската антарктическа служба бързата загуба на лед от 2016 г. насам има опустошителен ефект върху императорските пингвини, които разчитат на него, за да се чифтосват и да отглеждат децата си. Малките умират, тъй като попадат във водата, преди да се развият водоустойчивите им пера, което води до хипотермия или до удавяне. Досега през тази година са засегнати четиринадесет колонии, докато през миналата година те са били деветнадесет, като според службата загубата на морски лед е била рекордна.

Последните открития са публикувани в списание Antarctic Science и представляват доклад за напредъка на проучване, публикувано в Nature през август миналата година. Изследователят от Питър Фретуел смята, че кумулативната загуба на лед през годините оказва сериозно въздействие върху популацията на животните.

Императорските пингвини са наистина уникално животно. Това е единствената птица, която се размножава върху морския лед в Антарктида. За да бъде това възможно тази платформа трябва да е стабилна и непокътната, докато малките се излюпят, пораснат и се сдобият с водоустойчиви пера.

Питър Фретуел, изследовател, Британска антарктическа служба

Организацията е в процес на опити да получи общ брой на популацията, но в момента разчита на сателитни снимки за приблизителното число на пингвините във всички колонии. Според Фретуел миналата година пиленцата в пет колонии са били напълно унищожени. Той е загрижен за това какво ще се случи до края на годината.

Тази година бяхме много притеснени, защото условията на морския лед станаха дори по-лоши от миналогодишните. Притеснени сме, че ситуацията ще става все по-непоправима.

Питър Фретуел, изследовател, Британска антарктическа служба

Фретуел изчислява, че от 2018 г. насам е засегната между 10 и 20 % от гнездовата популация. За учените, които изучават региона от 50 години, това е сериозна тревога. Той добавя, че климатичните промени са се проявявали бавно в Антарктида, но сега драматичните промени в климата означават, че има не само по-малко морски лед, но и че ледът се разпада много по-рано от преди, а това е от решаващо значение за императорските пингвини.