Свят

В Куба има недостиг на пари в брой заради високата инфлация

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Докато кубинците се борят с постоянните прекъсвания на електрозахранването и недостига на храна, те се сблъскват с ежедневната трудност да си набавят кубински песо в брой. Дълги опашки пред банките и банкоматите се образуват в началото на деня, когато жителите търсят пари за рутинни транзакции. По закон кубинските песо са задължителни за разплащания, като въвеждането през 2023 г. на MLC, която е виртуална валута и е обвързана с долара, има за цел да улесни транзакциите.

След като прекарва няколко часа на опашка всеки ден и не успява да получи пари от банкомата, 23-годишният управител на малък частен бизнес Алехандро Фонсека използва добре познатата испанска поговорка "En perro flaco todo son pulgas.", която се превежда като "Хубавите кучета имат всички бълхи". Фонсека обяснява, че повечето магазини не приемат електронни карти, по които правителството превежда заплатите.

Едно нещо се подобрява, а две неща се влошават. Това е, повече или по-малко, ситуацията, в която се намираме. С инфлацията доларът поскъпва. А сега дори не ни плащат с тази валута и никой не приема картите и преводите.

Алехандро Фонсека, управител на частен малък бизнес

Според Павел Видал, експерт по икономика, за недостига на пари в брой допринасят множество фактори, сред които нарастващият бюджетен дефицит, ограничените банкноти с висока номинална стойност, инфлацията и трупането на пари извън банковата система.

Правителството не иска да печата банкноти с по-висока номинална стойност. Банкнотата с най-голям номинал е хиляда песос, което по неофициалния обменен курс се равнява на три щатски долара.

Павел Видал, кубински експерт по икономика, професор в университета "Хавериана" в Колумбия

По официални данни инфлацията през 2023 г. е 31%, но гражданите се борят с трицифрено увеличение на цените на неофициалния пазар, докато заплатите в държавната администрация остават в застой. Икономистите признават за сложността на проблема, като предполагат, че са необходими структурни реформи извън неотдавнашните инициативи. Запитване на Асошиейтед прес до властите относно ситуацията остана без отговор.