Европа

Руските ракети в Украйна сеят смърт и страдание – 40% ръст на убитите деца за година, отчита УНИЦЕФ

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Установеният брой на децата, убити при нападения в Украйна, се е увеличил с близо 40% тази година в сравнение с миналата. За това предупреди УНИЦЕФ. Според проверените от ООН данни в резултат на нападенията между 1 януари и 31 март 2024 г. са загинали 25 деца, като най-малкото е било само на два месеца. Съобщава се, че други девет са били убити при нападения през първите три седмици на април. От началото на войната повече от 1350 са били ранени. Експерти смятат, че истинският брой обаче е значително по-голям. Инфраструктурата, на която разчитат децата, също продължава да бъде обект на нападения.

Хиляди домове, 36 здравни заведения и 140 учебни заведения са повредени или унищожени през първите три месеца на годината. Нападенията, засягащи електроснабдяването и водоизточниците, допълнително са нарушили критичните услуги, излагайки живота и благосъстоянието на децата на допълнителен риск.

Ситуациите в Газа, Судан, Хаити, Украйна, Афганистан и Йемен предизвикват спешна загриженост. Липсата на достъп на децата до храна, лекарства и вода води до тежко недохранване и разпространение на предотвратими болести. В дългосрочен план това ще има и сериозни последици за тяхното развитие и благосъстояние.

Ванеса Фрейзър, постоянен представител към ООН

Две години война, предшествани от две години COVID-19, означават, че достъпът на децата до училищно образование е бил прекъснат за повече от четири години - години, равняващи се на начално образование. Близо половината от децата, записани в училище в Украйна, пропускат да се обучават лично, а почти един милион деца в цялата страна изобщо нямат достъп до образование поради липса на сигурност.

На фона на продължаващите нападения УНИЦЕФ работи в цялата страна за запазване на възможностите за обучение на децата чрез възстановяване на училища и убежища, предоставяне на комплекти за домашно обучение и онлайн подкрепа за обучение. През 2023 г. УНИЦЕФ е обхванал 1,3 милиона деца с формално и неформално обучение. Организацията също така предоставя подкрепа за психичното състояние, включително чрез безопасни пространства, центрове за закрила и подкрепа, като само през миналата година са достигнали до над 2 милиона деца.