Европа

Какви са настроенията в Германия след шпионския скандал около крайната десница?

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

До изборите за Европейски парламент остават само шест седмици. В същото време се засилват опасенията, че демокрацията в ЕС може да бъде застрашена от шпиони. Въпреки че от няколко години експертите предупреждават за спонсорирани от държавата разузнавателни операции, Германия е последната европейска държава, която е разтърсена от шпионски скандал. Професорът по политически науки д-р Хайо Функе казва, че Алтернатива за Германия е най-опасната партия в Европа.

Всъщност през цялото време е имало обвинения срещу Максимилиан Крах и постоянни обвинения срещу Бистрон. Те са двама много радикални представители в рамките на крайнодясното крило на тази партия. И да, възможно е властите да са сметнали за уместно да отделят време, за да разкрият цялото това нещо.

Хайо Функе, политолог

Арестът и уволнението на съветника на водещия кандидат на формацията на Тино Хрупала за Европейския парламент Максимилиан Крах за шпионаж в полза на Китай разтърси партията. Германският Бундестаг се събра, за да обсъди заплахата на Русия и Китай за европейската демокрация.

Вашето учреждение, г-н Хрупала, служи на руския президент. Политическият модел на Вашата партия е комунистическата партия в Китай. Всичко това става все по-ясно с всеки изминал ден. И всичко това показва, че Алтернатива за Германия е позор за този парламент и за цялата ни страна.

Константин фон Ноц, член на Бундестага

Партията „Алтернатива за Германия“ се дистанцира от Крах, който отрича да е замесен в шпионажа. По-рано този месец вторият в листите за Европейския парламент Петр Бистрон също отрече да е приел 20 000 евро от проруски портал.

Тези твърдения може да са върхът на айсберга, тъй като експертите предупреждават, че авторитарните мрежи използват шпионски тактики, за да получат политически, военни и дипломатически предимства в цяла Европа.


От Германия за Euronews – Лив Страуд