Свят

Сигурност, храна и работни места: Какви са исканията пред новата власт в Хаити?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Измина по-малко от седмица, откакто в Хаити беше учреден преходният президентски съвет, а списъкът с искания към новите лидери на карибската държава бързо нараства. Хаитяните искат сигурност, храна, работни места – и то веднага. Членовете на съвета, натоварени със задачата да осигурят политическа стабилност в страната, са подложени на огромен натиск да постигнат бързи резултати, въпреки дълбоката криза, която продължава от години. Приоритет е осигуряването на по-голяма сигурност. Само от януари до март са били убити или ранени повече от 2500 души, а досега през тази година над 90 хиляди са напуснали столицата Порт-о-Пренс в условията на непрестанно насилие от страна на банди.

Първото нещо, което трябва да направи президентският съвет, е да разгледа проблема със сигурността. Несигурността направи тази страна нежизнеспособна. Ние полудяваме, бягайки навсякъде и нямайки къде да отидем. След сигурността трябва да решат проблема с глада, хората живеят в мизерия.

Джоузеф Фердинанд, шофьор на такси

Банди изгориха полицейски участъци, откриха огън по главното международно летище, което е затворено от началото на март, и щурмуваха двата най-големи затвора в страната, освобождавайки над 4000 затворници. Деветчленният съвет призна предизвикателствата, пред които е изправен, след като положи клетва тази седмица в Националния дворец. Не е ясно обаче как точно съветът планира да се справи с трудните задачи и не е обявена публично стратегия за потушаване на насилието от страна на бандите.