Европа

Русия засилва офанзивата си северно от Донецк

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Киев потвърди, че руските сили са поели частичен контрол над село Очеретине, намиращо се на северозапад от Авдеевка в Донецка област. Това бе началото на последната офанзивна операция на силите на Москва в региона.

Докато украински медии настояват, че украинските сили все още имат "огневи контрол", други източници твърдят, че украинската отбрана "почти се е разцепила наполовина и е пред сриване".

Провалът да се удържи врага се дължи на острата липса на артилерийски снаряди, както и на противовъздушна отбрана на фронта, което позволява на руските военновъздушни сили да действат много по-свободно от преди. Докато се чакат оръжията и боеприпасите от новия пакет с помощ от САЩ, се появиха опасения, че руските офанзивни действия могат да застрашат целостта на украинските позиции в Донбас.

Друг фактор, който спомага за това, е липсата на личен състав. Киев се опитва да реши недостига с приемането на противоречив закон за мобилизацията. В. "Ню Йорк таймс" написа, че този акт е приет не без натиск от страна на САЩ, които настояват Киев да "реши проблемите с наборната военна служба".