Общество

Здравното министерство: Родителите да се информират за ваксините срещу коклюш, няма място за паника

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Отчита се ежедневно нарастване на броя на заболелите от коклюш в страната. Това съобщи д-р Кремена Пармакова от Министерството на здравеопазването в интервю за Euronews България. Над 60% от регистрираните случаи са в София, посочи още доктор Пармакова. В 11 области в страната все още не са отчетени случаи на коклюш.

Данните сочат, че заболяването все още е локализирано основно при децата до 19 години, при възрастните заболяванията са единични.

д-р Кремена Пармакова, началник на отдел „Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването

Въпреки данните доктор Пармакова успокои, че място за паника няма. Относно наличните ваксини, от Министерството на здравеопазването са категорични, че недостиг няма.

От здравното ведомство призовават - всеки, който е пропуснал своята доза ваксина за коклюш, да се обърне към общопрактикуващия си лекар и да бъде ваксиниран.

А проучване отчита известна доза скептицизъм сред родителите спрямо ваксинацията, главно заради липса на информация, стана ясно от думите на Снежана Радева от УНИЦЕФ България, която гостува в студиото на „Добро утро, Европа“.

„В рамките на последните няколко години родителите стават все по-чувствителни по темата ваксинации. родителите да имат нужда от повече информация. Именно това показват и данните от социологическото проучване, което да се направи сред над 1000 родители, над 350 лични лекари, по поръчка на Министерство на здравеопазването, УНИЦЕФ инициира изследването, именно с цел да се провери какви са нуждите на сегашните родители“, обясни Радева от УНИЦЕФ България.

По нейните думи родителите се опасяват най-вече от страничните ефекти от ваксината.

 

Целия разговор вижте във видеото.