Свят

Суеверия пречат на борбата с маларията в Кения

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

В село Мигори, Западна Кения, семейството на Розабела е обхванато от скръб. Тя е последната жертва на маларията. Съпругът й и двете й деца също са починали от коварната болест.

Това е много болезнено за нас. Маларията е лечимо заболяване, а отне живота на членове на семейството ми. Те не са могли да получат лечение навреме.

Уини Акини, сестра на Розабела

В болница "Найтингейл" в Кисуму лекари се борят с маларията. Достъпът до лечение продължава да бъде предизвикателство, тъй като държавните болници изпитват постоянен недостиг на лекарства, а частните лечебни заведения въвеждат високи такси.

Хората предпочитат да отидат в частни болници, където ще получат по-бързо и качествено лечение, но то никога не е на достъпна цена.

Уилсън Отиено Огола

Маларията отнема живота на хора от всички възрасти. Хъмфри Отиено, служител в Кенийския институт за медицински изследвания, е загубил двамата си родители и шестима братя и сестри. Той твърди, че суеверията водят до трагични последици.

Семействата вярват много в магьосничеството. Симптомите на малария са очевидни, но семейството си мисли, че детето им е омагьосано. Вместо да търсят лекарства, те търсят алтернативни начини на лечение, което води до трагични последици.

Хъмфри Отиено, полеви служител в Кенийски институт за медицински изследвания

През 2022 година Световната здравна организация даде разрешение на кенийска фармацевтична компания да произвежда лекарство срещу малария. Това помага на Африка да стане по-самостоятелна в борбата срещу заразните болести, намалявайки вноса на лекарства от Индия и Китай.

„Одобрението на Световната здравна организация означава, че сме международно сертифицирани като качествен производител“, казва Палу Дани, директор на фармацевтична компания.

Местното производство играе важна роля при доставките на лекарства особено при глобални кризи като пандемията от COVID-19. Въпреки постигнатия напредък продължават да съществуват големи проблеми - недостиг на техническа експертиза, недостатъчни инвестиции във фармацевтичния сектор.