Икономика

Румънският туризъм се подготвя за идващите празници

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

В Румъния се извършва финалната подготовка за Международния ден на труда. На морския бряг повече от 80 000 души се очаква да оживят плажовете и крайбрежните хотели. Планирани са концерти, партита и фестивали, както и много други забавления. Курортите Мамая Норд и Вама Веке, както винаги, са на първо място в списъка. Този път обаче сред участниците ще има по-малко чуждестранни туристи.

 

Опитахме се да подобрим имиджа на фестивала. Успяхме да се свържем посолствата държавите, чиито граждани най-много посещават страната. Всички те отговориха и ги помолихме да информират туристите, когато пристигат в Румъния, че имаме едни от най-строгите закони за борба с наркотиците в ЕС.

Йоан Борзеа, организатор на фестивал за електронна музика

Прекаленото затваряне на плажове отблъсква организаторите на събития. Заради тази причина популярният фестивал Sunwaves се премества в Испания тази есен.

 

Организаторът обяви, че есенното издание ще се премести в Испания, като таксите са се увеличили много. Той обоснова това си решение с факта, че вече не отбелязва печалба. Много организатори на събития, които са искали да организират такива дейности на плажа, казват, че мислят да ги отменят или да търсят другаде.

Диана Собару, кореспондент на Euronews

За съжаление, не всички плажове също ще бъдат готови. Нито пък новите новосъздадените плажове ще бъдат готови за провеждане на такива събития. Баровете, тоалетните и дори шезлонгите, масите и чадърите няма да бъдат на разположение. Причината за това е, че не са били организирани търгове.

 

За съжаление се повтаря сценарият от миналата година, договорите не могат да бъдат преподписани или подновени навреме и така няколко оператора предложиха съоръжения с риск от финансови санкции.

Джордж Личе, председател на туристическия патронаж Ефорие

Повече от 200 хотела ще работят през серията почивни дни, като се съобщава, че няма голямо поскъпване спрямо миналата година. Празненствата по случай Първи май и Великден ще бъдат контролирани от органите на реда и агенти за борба с наркотиците, които призовават туристите да изберат почивка без неприятни събития.