Икономика

Нидерландия преустанови сондажите в Грьонинген, заради земетресения

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Нидерландия спря сондажите в най-голямото газово находище в Европа в Гронинген. Символична церемония се състоя "на същото място", където находището е било открито през 1959 г. Оттогава насам газът от Грьонинген се превръща в един от основните източници на средства за благосъстоянието на кралството. Впоследствие обаче става ясно, че сондажите предизвикват множество земетресения в района. Въпреки това не е ясно дали спирането на сондажите е достатъчно, за да се предотвратят нови трусове, тъй като под земята остават празни кухини.

 

Толкова дълго се борихме за това, да се отървем от причинителя на трусовете. Причината е добивът на газ и това вече е запечатано в бетон. Но около него все още има тъга, защото въпросът далеч не е решен. Все още има толкова много засегнати хора.

Сиска ван Акен

От 1986 г. насам са регистрирани около 1600 земетресения, които са оставили значителни материални щети. Най-силното досега с магнитуд 3,6, се случи през 2012 г. В същото време компаниите Shell и ExxonMobil, които управляват находището Гронинген, търсят компенсации от холандските власти за огромните запаси от газ, които са останали неизползвани.