Европа

Как неуспешното закриване на форум даде тласък на крайнодесните?

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Неуспешният опит за закриване на крайнодясна конференция в Брюксел предизвика критики и осъждане. Белгийският Държавен съвет отмени заповедта за прекратяване на конференцията, издадена от кмета на Сен Жос тен Нуде Емир Кир, който получи упреци и от белгийския министър-председател Александър де Кроо.

Ораторите на конференцията заявиха правото си на изразяване. Един от тях, унгарският министър-председател Виктор Орбан, каза при пристигането си, че "навсякъде в Европа хората са на ръба на свободията и цензурата", сравнявайки сегашната ситуация с комунистическия период в Унгария през 80-те години.

 

Наехме място в Будапеща. И само няколко часа преди срещата беше казано, че за съжаление то вече не е свободно. И тогава потърсихме друго, а те казаха, че ако стопанинът на заведението ни снабди с малко бира и храна, той ще се откаже от бизнеса. Същият вид натиск върху хората е бил много разпространен през втората половина на 80-те години в Унгария.

Виктор Орбан, унгарски министър-председател

Заплаха за обществения ред беше официалният мотив за спирането на конференцията, но той изглеждаше по-скоро претекст за бойкот на крайната десница, която всъщност се превръща в подарък за техния разказ.

 

Разбира се, това действие може да се разглежда като нещо, което по-скоро може да помогне на крайната десница, отколкото да я дестабилизира, защото, знаем, че крайната десница води дискурс на виктимизацията. Те винаги се опитват да кажат, че властта иска да им попречи да кажат това, което мислят.

Дейвид Синарде, професор по политически науки във Vrije Universiteit Brussel

Този епизод отново отвори стар дебат за възможността да се толерират дори нетолерантни идеи, като тези, които често се пропагандират от националистическите партии срещу мигрантите, мюсюлманите и ЛГБТК общността. Тази тема е много дискутирана в Белгия.

 

Във франкофонска Белгия отиват малко по-далеч и имат така наречения "медиен кордон". Това означава също, че на представителите на крайната десница, не се позволява да говорят в класическите медии. Това е нещо, което вече не съществува в северната част на страната.

Давид Синарде, професор по политически науки във Vrije Universiteit Brussel

В крайна сметка конференцията на националния консерватизъм не само се проведе по план, но и получи много по-голямо медийно внимание.