Свят

Украинската армия: Руските сили искат да превземат град Часив Яр до 9 май

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко двама души са загинали в Херсонска област след поредица от руски въздушни нападения. Друг поне един човек е загинал в Сумска област след атака с дрон. В град Днипро са били ранени най-малко 12 души след като фрагменти от ракета са попаднали в жилищна зона. На свой ред главнокомандващият на украинските сили генерал Олександър Сирски заяви, че Руските сили се стремят да превземат град Часив Яр до 9 май. Това е датата, която Русия отбелязва като съветска победа във Втората световна война. Сирски допълни, че Русия ще съсредоточи усилията си там, преди да се насочи към град Краматорск. Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че Русия може би се готви да започне голяма офанзива в края на пролетта или през лятото.

Няма повече време за губене. Навсякъде, където животът е застрашен от терор, той трябва да бъде защитен чрез реални действия. Трябва да се положат всички усилия, за да се предотврати разпространението на злото на войната по света, независимо дали в Европа, Близкия изток или другаде. 

Володимир Зеленски - президент на Украйна

По-рано говорителят на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви, че ще се опита да ускори одобряването на военната помощ за Украйна и Израел тази седмица. Той обаче има трудната задача да спечели нужната подкрепа на този пакет за национална сигурност. Джонсън е подложен на огромен политически натиск от страна на колегите си конгресмени от републиканската партия, заради опитите му да бъде посредник между партията си и администрацията на президента Джо Байдън. Камарата вече заседава повече от два месеца по допълнителния пакет на стойност 95 млрд. долара.