Общество

112 години от потъването на „Титаник“ отбелязват в троянското село Гумощник

От Димитър Върбанов Димитър Върбанов Кореспондент

Днес се навършват 112 години от потъването на кораба "Титаник". Годишнината ще бъде отбелязана и в троянското село Гумощник, където жители на селото и близки на местните жители, загинали на борда на Титаник, ще поднесат цветя и ще се поклонят през паметта им.

"Пейо, тука има ищах. Идвай да спечелиш малко пари!".

Анка Чакърова – роднина на загинали на „Титаник“

С тези думи Минко Колчев, който от години живеел в Америка, приканил брат си Пейо Колчев и братовчед си Лазар Минков от Троянското село Гумощник, да предприемат дългото пътуване до Съединените щати и да оставят всичко, което са имали.

Причината да отидат е това, че ние сме един предбалкански район, почвата е бедна, немотията е голяма. Разчува се, че в Америка има възможност да спечелят повече пари, някои са ходили, връщали са се. В това време в Троян имало агенция, която набирала доброволци за най-големия кораб, построен до това време – Титаник.“ Нашите хора дълго време се чудили какво да правят, вземали по 30 наполеона, толкова струвала за по-бедните таксата за превоза с „Титаник“.

Анка Чакърова – роднина на загинали на „Титаник“

В началото на месец април 1912 г., заедно с още шестима жители на селото, те заминават за Англия, откъдето на 10 април се качват на борда на „Титаник“, където остават завинаги. А днес в селото разказват за голямата любов, родена след злополучното плаване. Двамата братовчеди Пейо и Лазар оставят сираци момче и момиче.

Когато станали мома и ерген, нищо че са втори братовчеди, хората казали: „Вие сте сираци и двамата, по-хубаво се съберете, хората ще ви помогнат“. И така вдигнали сватба, построили си къща и се ражда моя съпруг Петко.

Анка Чакърова – роднина на загинали на „Титаник“

А днес в село Гумощник близки на осемте загинали на борда на Титаник поднасят цветя в тяхна памет на единствения у нас паметник на загиналите на "Титаник". 

Съдбата на загиналите от Гумощник е разказана в песен, която жители на селото пеели. Анка Чакърова  и до днес носи в сърцето си ярките спомени за съпруга си Пейо и разкази за двамата си дядовци, загинали на "Титаник".

Журналистът Николай Драгиев разказа в студиото на „Добро утро, Европа“, че корабът Карпатия, който прибира оцелелите 711 пътници от Титаник, по време на Първата световна война е потопен от подводница и също потъва.

Има много символика, митове и легенди, свързани с Титаник, но това, което е сигурно е, че днес, 112 години по-късно той продължава да предизвиква огромен интерес. Първите жертви на Титаник са дадени още преди той да отплува в открито море, защото по време на строежа му са загинали осем работници, разказа още журналистът.

Целия разговор за Титаник с Николай Драгиев и репортажа за потъналия кораб вижте във видеото.