Култура

Филми на Копола, Лантимос и Сорентино ще се борят за "Златна палма" в Кан

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Нови филми на Франсис Форд Копола, Йоргос Лантимос и Паоло Сорентино, както и филм за младия Доналд Тръмп, ще се състезават за наградата „Златна палма“ на 77-я международен филмов фестивал в Кан следващия месец. Творческият директор Тиери Фремо каза, че селекцията е била съставена от 2000 предложения.

 

Франсис Форд Копола се завръща в Кан с този филм – „Мегалополис“. Щастливи сме да приветстваме член на един доста тесен клуб на спечелилите „Златна палма“ два пъти – с „Разговорът“ и „Апокалипсис сега“. Това е филм, който Франсис искаше да направи преди време и сега сме щастливи, че ни удостоява с присъствието си. Той ни е много скъп.

Тиери Фремо – директор на Международния филмов фестивал в Кан

Фремо подчерта, че въпреки някои опасения за отсъствие на знакови имена от индустрията заради миналогодишните стачки на актьори и сценаристи, в Кан ще дефилират някои от най-големите звезди.

 

Преди всичко, искам да кажа, че стачката беше важна, с много силно послание. Говорих с много приятели – режисьори, актьори, сценаристи – и за тях беше важно да заявят значението на креативността на хората, а не на компютрите.

Тиери Фремо – директор на Международния филмов фестивал в Кан

Копола ще представи своя научнофантастичен епос „Мегалополис“, който е включен в конкурсната програма. Това ще стане точно 50 години, след като неговият шедьовър „Разговорът“ взе „Златна палма“.

Сред 19-те филма, които ще се борят за голямата награда, са още „Видове доброта“ на Йоргос Лантимос, своеобразно продължение на „Клети създания“, отново с Ема Стоун в главната роля; „Партенопа“ на Паоло Сорентино, с Гари Олдман, "Птица" на Андреа Арнолд с участието на Бари Киоган и „Стажантът“ на Али Абаси, в който българката Мария Бакалова играе ролята на първата съпруга на Доналд Тръмп – Ивана.

Извън конкурсната програма ще бъдат показани "Фюриоза: Сага за Лудия Макс" – новата част от франчайза на Джордж Милър, както и "Хоризонт: Американска сага" с Кевин Костнър като режисьор и актьор.