Европа

Официално: България е в Шенген по въздух и вода (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Присъединяването на България към Шенген по въздух и вода беше тържественото отбелязано на Летище София с полет от Берлин.

"Това е най-големият успех на българската дипломация, на българските институции, на българските политици, защото успяхме да се обединим и да върнем доверието към България на най-високо ниво", заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков.

"България вече не е само наблюдател около масата и дебатите, които са свързани с укрепнало, силно, добре функциониращо Шенгенско пространство", каза външният министър в оставка Мария Габриел.

Вътрешният министър в оставка Калин Стоянов изрази надежда, че до края на годината страната ни ще влезе в шенгенското пространство и по суша.

Подробностите - от Стефан Борисов във видеото.

 

31 март отбеляза частичното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство след преговори, продължили 12 години. Въпреки че беше изпълнила всички технически критерии за членство, нашата страна не получаваше „зелена“ светлина поради ветото на Нидерландия и Австрия. Но през декември 2023 г Европейският съвет взе единодушно решение за премахване на контрола по въздушните и морските граници на двете страни, които се явяват вътрешни за Европейския съюз. Но по сухопътните контролът остава.

От Европейската комисия изразиха оптимизъм, че още до края на тази година ще бъде постигнато принципно съгласие с Австрия за дата на пълноправното членство.

Ползите от началото на процеса са двустранни – както за гражданите на България и Румъния, така и за всички останали, които посещават двете страни. Експерти смятат, че туризмът ще отбележи ръст, както и търговията. Твърде е възможно цените на стоки и услуги да се повишат, макар и не незабавно.

Летищата и пристанищата в България и Румъния са готови с обновени терминали и нови автоматични системи за обработка на пътниците.

Въпреки отпадането на паспортните проверки, някои пътници могат да бъдат проверявани.

„Заминаващите пътници вече няма да преминават през гранични проверки, каквито имаме сега в кабините за контрол. Така че пътниците ще могат да се насочат направо към изходите за качване в самолета. Но по този маршрут могат да бъдат проверени на случаен принцип от граничната полиция“, каза Богдан Деспеску – държавен секретар в министерството на вътрешните работи на Румъния.

Шенгенското пространство е създадено през 1985 г.

Преди частичното приемане на България и Румъния зоната включваше 23 от 27-те страни членки на ЕС, плюс Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.