Политика

ИТН върнаха на Радев мигновено третия мандат (Обновена)

От Euronews България Euronews България

След като задържа "за няколко секунди" папката с третия проучвателен мандат, "Има такъв народ" я върна на президента Румен Радев.

"Все повече се твърди, че 49-ото Народно събрание се е изчерпало политически и не може да състави управленско мнозинство. В тази ситуация аз реших да връча третия мандат на вашата парламентарна група - да, най-малобройната, но демонстрирала неведнъж ясна и последователна позиция. Връчвам мандата с две ясни опции - тук е записано, че ако желаете да оползотворите мандата, трябва да се върнете до седмица с кандидат за премиери, или имате втората опция - да изберете втората опция и да го върнете веднага. Моментът е ваш", обърна се към представителите на ИТН президентът Радев днес.

Папката взе заместник-председателят на ПГ на ИТН Ивайло Вълчев. "Благодарим за доверието. Напълно разбираме трудната ситуация, в която ви поставиха с тези напълно ненужни промени в Конституцията, против които ИТН гласува. За съжаление в това Народно събрание нашите гласове бяха твърде малко, за да можем да ги спрем. Правителството от последните 9 месеца отдавна сме го определили като вредно, така че се радваме, че тази агония приключва. За нас това управление е порочно и трябва да се отива на избори. Там да решава суверенът. Някои определят изборите като хаос и ненужни. Даже вчера чухме някой да казва, че за съжаление народът ще избира. Ние не мислим така. Мислим, че изборите са най-висшата форма на демокрация", каза Вълчев.

Да получат мандата в президентството отидоха председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, заместник-председателят на парламентарната група Ивайло Вълчев и секретарят Станислав Балабанов.

Президентът от своя страна съобщи, че започва веднага срещи с всички потенциални министър-председатели за служебен кабинет. "Днес, утре, а ако трябва и през следващите дни. Ще направя всичко възможно този процес по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен", посочи той.

Във връчването на третия мандат на ИТН донякъде има изненада, тъй като досега, когато се стигаше до него, откакто Радев е президент, той даваше папката на БСП.

Социалистическата партия обаче също заяви, че няма да води разговори за правителство в рамките на 49-ото НС, тъй като настоящият парламент по думите им е изчерпан.

 

"Избори 2 в 1" по-добър вариант за ИТН

На излизане от "Дондуков" 2 лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов допусна възможността за  констутуционна криза, защото имало вариант, в който хората от списъка с имена за служебни премиери, да не искат да поемат поста.

"Христо Иванов е дал списъка. Той избра служебен кабинет на ГЕРБ, заедно с Кирил Петков", настоя Йорданов.

Според него дотук се е стигнало заради капацитета на юристите от ПП-ДБ.

"Но каквото и служебно правителство да се получи, ПП практически избраха с промените в Конституцията – служебен кабинет на ГЕРБ", смята Йорданов.

Той не се ангажира с имена за предпочитан от ИТН кандидат за служебен премер.

"Президентът решава, според нас избори 2:1 е по-добре, що се отнася до финанси и избирателна активност", посочи още председателят на ПГ на "Има такъв народ".