Икономика

Украйна налива огромни суми в отбранителната си индустрия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

За да отблъсне Русия от своята територия, Украйна се нуждае от всяко възможно предимство. Светъл лъч е нейната малко, но бързо развиваща се отбранителна промишленост, в която правителството инвестира много средства. Надеждата е произведените собствени оръжия и боеприпаси да дадат отражението на фронта, където битките са много тежки.

Правителството е предвидило близо 1.4 милиарда долара през 2024 г за закупуване на оръжия и за собствено производство. Сумата е 20 пъти по-голяма в сравнение с началото на войната.

Огромна част от оръжията се правят от частни фабрики. Те изникват в цялата страна и бързо печелят дял от индустрия, която в миналото е била доминирана от държавни компании.

Такъв стартъп за минохвъргачки произвежда приблизително 20 000 снаряда и мини на месец.

 

Произвеждаме боеприпаси за минохвъргачки калибър 120, 82 и 60. Освен това развиваме производство на двигатели и боеприпаси за дронове.

Анатоли Кузмин – собственик на компания за производство на минохвъргачки 

По-стабилен частен сектор би могъл да помогне за преодоляване на неефективността и да позволи на фабриките да произвеждат оръжия и боеприпаси с по-голяма скорост.

Кузмин, собственик на фабриката за минохвъргачки, бяга от южния град Мелитопол през 2022 г, след като руснаци отнемат бизнеса, съсредоточен върху производство на части за селскостопански машини.

След като наема огромен склад в Западна Украйна, бизнесменът планира увеличаване на производството до 100 000 снаряда на месец.

Тези муниции се опаковат в дървени каси и изпращат в Румъния или България, където се зареждат с експлозиви. Няколко седмици по-късно се връщат и биват изпращани веднага на фронта.

 

Работим много активно за увеличаване на производствените обеми. Ежедневно общуваме с клиентите, за да разберем влиянието, които има това оборудване върху хода на битките, на войната. Разбираме нуждите, които трябва да задоволим. Как се отразява това на нашите войници на фронта.

Владислав Белбас – генерален директор на „Украинска броня“ 

В сравнение с миналата година производството на минохвъргачки в Украйна се е увеличило 40 пъти, а на артилерийски снаряди – близо три пъти, казва Олександър Камишин, министър на стратегическата промишленост на Украйна.

Има и бум на стартиращи компании за дронове, като правителството отдели за целта 1 милиард долара, в допълнение към бюджета за отбрана.