Политика

Доц. Милен Любенов, политолог: ГЕРБ-СДС изначално са търсили провал на преговорите

От Тоня Стоянович Тоня Стоянович Репортер

„По време на разговорите видяхме различни обяснения защо не се намира съгласие за сформиране на правителство. Аз мисля и все повече съм убеден, че изначално ГЕРБ-СДС са влезли в тези преговори с идеята те да бъдат провалени, за да се стигне до предсрочни парламентарни избори.“

Това сподели в Праймтайм политологът доц. Милен Любенов.

 

Ето какво още каза той:

В преговорите видяхме различни предложения, включително и по отношение на персоналния състав на правителството. Те изглеждаха като предложения, които се правят по-скоро за да бъдат отхвърлени от отсрещната страна.

Когато влизаш с нагласата да бъдат саботирани преговорите и да хвърлиш вината на своя партньор, неминуемо се стига до такава ситуация. Сега ще сме свидетели на интерпретации от двете страни, с които те ще се опитват да се оправдават пред своята публика – защо за пореден път стигаме до избори.

Имаха девет месеца на разположение, в които трябваше да бъдат разрешени редица въпроси, включително и за механизма за вземане на решения. Изглежда, че ГЕРБ-СДС, а и ДПС, са преценили, че за тях е по-добре да се отиде на избори.


Цялото интервю вижте във видеото.