Култура

Опозицията към управляващите в Испания: Държавата ни се провали заради амнистията на каталунците

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Парламентът на Испания одобри спорен законопроект за амнистия, насочен към опрощаване на престъпления – както доказани, така и предполагаеми – извършени от каталунски сепаратисти по време на хаотичен опит за провеждане на референдум за независимост преди 6 години.

Текстът беше приет със 178 срещу 172 гласа в 350-местната долна камара – Конгреса на депутатите.

Премиерът Педро Санчес насърчава амнистията като начин да се преодолее опита за отцепване от страна на тогавашните лидери на Каталуния, една от най-богатите автономни провинции.

Но документът срещна сериозна съпротива от милиони испанци, които смятат, че хората, провокирали една от най-големите политически кризи в Испания, трябва да бъдат изправени пред правосъдието.

От Народната партия обещаха да се противопоставят на всички опити за приемане на закона.

Няма да приемем да дискредитират страната ни, Испания е образцова демокрация. Това, което казва амнистията е, че ние сме провалена държава, която трябва да се извини на тези, които доброволно и съзнателно я атакуваха.

Алберто Нунес Фейхо – лидер на Народната партия

„Ние няма да допуснем това. Слабостта на Санчес принуди социалистите да се предадат на тези избори. Но Народната партия няма да позволи това“, допълни Алберто Нунес Фейхо – лидер на Народната партия.

Правителството вече помилва 9 осъдени на затвор каталунски лидери – ход, помогнал за излекуването на рани на сравнително скромна политическа цена.

Но амнистията раздели обществото. А Санчес я одобри, за да си гарантира подкрепата на две сепаратистки партии от Каталуния за оставането си на власт.

Каталуния опита да се отдели от Испания на непризнат от централното правителство референдум през 2017 г, но това не се случи, а Карлес Пучдемон, тогавашният регионален премиер, избяга в Белгия, за да се спаси от наказателно преследване.