Цвят

Проучване сочи, че пушещите вейпове по-лесно отказват цигарите

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Ново европейско проучване показва, че пушачите, които употребяват вейпове, са по-склонни да се откажат от навика си, отколкото хората, които използват други методи за спиране на тютюнопушенето. Експертите казват, че проучването на швейцарския университет в Берн, в което са били наблюдавани над хиляда пушачи в продължение на шест месеца, подкрепя увеличаващите се доказателства, че изпаряването помага по-добре на хората да спрат да пушат.

Хората, на които са били дадени безплатни електронни цигари и електронна течност, са имали почти два пъти по-голяма вероятност да спрат да пушат поне за шест месеца, отколкото тези, които са получавали обичайните си средства.

Д-р Сара Джаксън, Група за изследване на тютюна и алкохола

„Проучването оцени и безопасността на използването на електронни цигари за отказване от тютюнопушене, като не установи разлика в честотата на сериозните нежелани събития или респираторните симптоми“, посочва Д-р Сара Джаксън.

Тъй като изпаряването е вече почти толкова разпространено, колкото и традиционното пушене, все още продължават проучванията за тяхната ефективност и безопасност.

Мисля, че нашето проучване е в съответствие с редица изследвания. Това, към което се стремяхме, е наистина да разгледаме много внимателно безопасността. Също така проучването продължава, ние ще проследим участниците на в близките пет години, за да наблюдаваме как с течение на времето им влияят тези продукти.

Д-р Рето Ауер, професор по медицина в Университета в Берн

Въпреки това, макар че електронните цигари могат да помогнат на пушачите да се откажат от пушенето, съществуват опасения относно тяхната привлекателност за младите непушачи. Изследователите казват, че ще е необходимо внимателно балансиране, за да се направи продуктът привлекателен за правилната аудитория.