Икономика

КЗП ще се произнесе в "обозримо бъдеще" за цените на мобилните оператори

От Стефан Борисов Стефан Борисов Репортер

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще се произнесе "обозримо бързо" как ще отговори на исканията на трите големи мобилни оператора за вдигане на цените. Това стана ясно след обсъждане с представители на различни институции и потребителски организации.

Председателят на комисията Стоил Алипиев заяви, че след запознаване с правните аргументи ще бъде изготвен доклад. Той припомни, че ситуацията се повтаря за трета година, което поражда напрежение.

В комисията имало три доклада от повече от година от собствената ѝ дирекция "Контрол на пазара", свързани с това дали клаузата за индексация е неравнопоставена спрямо потребителите.

Документите не стигнали до обсъждане, защото председателят не ги внасял за обсъждане.

От Министерството на икономиката посочиха, че клаузата трябва да предвижда възможност както за увеличение на тарифите, така и за намаление, ако потребителския индекс на НСИ бъде намален.

По време на обсъждането стана ясно, че КЗП може да задължи операторите в 14-дневен срок да отстранят от общите условия на договорите клаузата за индексация. КЗП може да сезира съда за наличието на неравноправни клаузи в договорите и общите условия.