Общество

Българските летища са готови за промените след влизането ни в Шенген по въздух

От Бетина Михайлова Бетина Михайлова Репортер

Българските летища са подготвени за промените, които ще настъпят след влизането ни в Шенген по въздух. Салоните трябва да са разделени на две- за страни в Шенген и за тези извън пространството. Така от 31 март при пътуване по въздух към и от друга страна членка на Шенген вече няма да проверят личните ни карти и паспортите.

С влизането на страната ни в Шенген пътниците от и до летище София ще минават по-бързо на терминалите. Според летище София отпадането на паспортните проверки ще намали времето за пътуване с около 30 минути.

Tова са добрите новини. В момента коства около 20 – 30 минути да се мине граничен контрол. Тези минути ще бъдат спестени за пристигащите или заминаващите за страни от Шенгенското пространство. И така това наистина са добри новини, защото спестяваме тези 20-30 минути както при заминаване така и при пристигане. Това става близо час спестено време.

Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на "СОФ Кънект", концесионер на летище София

Всичко е готово по отношение на разделянето на пътниците. Това е основното за спазване на Шенгенските регулации. Ключов момент е това, че пътници идващи от и пътуващи за Шенгенски държави не могат да бъдат смесвани с пътуващите към други държави, отбеляза още Хесус Кабайеро.

Така с промените, на Терминал 1 и Терминал 2 на столичното летище пътниците до страна от Шенген първо ще отиват на гишето за регистрация на багажа (check-in), ако имат такъв, след това продължават за проверка на бордна карта, после следва проверката за сигурност (скенерите) и накрая директно продължават към изхода за отвеждане към самолета.

Пристигащите от страна от Шенген продължават към зоната за получаване на багаж и също няма да преминават през паспортна проверка. А за да не се обезсмисля спестеното време от липсата , от летище София работят и за намаляване на времето за чакане на багаж. Целта е то е да е максимум 20 минути.

Влизането ни в Шенген по въздух ще даде възможност и за развитие на регионите. У нас има около 15 малки летища, които не се използват масово, именно заради липсата на граничен контрол. С влизането ни в Шенген по въздух частни самолети ще могат да излитат директно за европейските страни от тези малки писти.