Икономика

Архитекти в Дания рециклират материали при строежа на нови сгради

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Отвън "Торавей 29" не изглежда нищо особено. Но ако погледнете вътре, ще видите архитекти и работници, които обновяват и използват отново елементите на сградата -  като по същество сградата "рециклира себе си". Първоначално "Торавей 29" е построен през 60-те години на миналия век и е бил използвана като офис на отдел на градската управа на Копенхаген. Сега тя ще се превърне в център за изкуство, в който ще има сценични представления, изложби и кафене. С твърд фокус върху устойчивостта, архитектите се опитват да използват отново колкото се може повече материали от старата сграда. 

 

Имам чувството, че в момента се извършва огромно развитие, което не беше тук, само преди три години. В момента всичко се променя толкова бързо. И особено виждам, че през тези години се създават много нови архитектурни бюра, които имат съвсем различна програма от тази, която най-утвърдените бюра са имали преди пет или 10 години.

Соерен Пилман, архитект, Pihlmann Architects

Централно място в трансформацията на сградата заема повторното използване на тези тежки бетонни "TT" плочи, вградени в подовете и таваните на сградата. Според програмата на ООН за околната среда само бетонът, стоманата и алуминият са отговорни за 23% от общите световни емисии.

 

Преди това над нас имаше таван, който беше направен от тези бетонни „ТТ“ плочи, които ще видим в сградата. Използваме ги на определени места, за да създадем рециклирани мебели.

Изабела Придъл, архитект, Pihlmann Architects

В доклад на ООН, публикуван през септември, се казва, че избягването на отпадъците чрез кръгов подход е най-ценната възможност за намаляване на замърсяването на сградите и строителния сектор. В резултат на това се получават 50 до 75% по-малко емисии, отколкото при ново строителство. Други подходи включват преминаване към възобновяеми строителни материали на биологична основа, като дървен материал, бамбук и биомаса.