Цвят

33 щата съдят Meta за вреди върху психичното здраве на подрастващи

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Главните прокурори на 33 щата в САЩ повдигнаха обвинения срещу медийния гигант Meta, че чрез платформи като Фейсбук и Инстаграм вреди на подрастващите. Като вредна за психичното здраве на младежите определят компанията обвинителите. Инсомния и депресия са само част от последиците, които се наблюдават при някои тийнейджъри.

„Нашето двупартийно разследване достигна до тежък извод: Meta нанася вреда на нашите деца и тийнейджъри, култивирайки зависимост, за да увеличи корпоративните печалби.

Роб Бонта, главен прокурор на Калифорния

Адвокатите твърдят, че социалните медии използват пристрастяващи алгоритми, за да привличат младите хора към потенциално вредно съдържание, като поставят печалбата пред психичното здраве. Широкообхватният федерален иск е резултат от разследване, водено от двупартийна коалиция от главни прокурори на Калифорния, Флорида, Кентъки, Масачузетс, Небраска, Ню Джърси, Тенеси и Върмонт.

То е следствие от разтърсващи вестникарски доклади, първият от които е публикуван от The Wall Street Journal през есента на 2021 г., въз основа на собствени проучвания на Meta, които установяват, че компанията е знаела за вредата, която Instagram може да причини на тийнейджърите - особено на момичетата в тийнейджърска възраст - когато става въпрос за психично здраве и проблеми с образа на тялото.

В едно от вътрешните проучвания се цитират 13,5 % от тийнейджърките, които твърдят, че Instagram влошава мислите за самоубийство, и 17 % от тийнейджърките, които твърдят, че влошава хранителните разстройства.