Култура

Илюстрации и литература: Как се създава стойностно изкуство в областта на книгите?

От Саня Петкова Саня Петкова Репортер

Капка Кънева – художник, илюстратор и преподавател в Националата художествена академия. Занимава се с изкуство цял живот, а почеркът й е изключително разпознаваем.

Взаимотношенията с хората са в основата на работата на Капка, заради разнообразните сюжети, които могат да бъдат представени чрез тях.

Личностите, които са по-различни от мен са ми много по-интересни, защото опознавам различни светове. Наистина всеки човек си е изцяло различна книга, реалност, свят.

Капка Кънева, художник

Според художничката, успешният проект се осъществява, когато нарисуваната творба е в диалог с текста на автора. 

Истински стойностни неща в областта на книгата се раждат, когато хората са съмишленици и общуват, когато екипа е във взаимотношения, които предразполагат за взаимна работа, категоричен е творецът.

Децата са основната аудитория на Капка, защото рискунките, които тя създава са най-вече за корици на книги, насочени към по-малките читатели, а според илюстраторката успехът идва от по-задълбоченото общуване с тях.

Не стига да мислиш като детето, което ти си бил преди 20, 30, 70 години. По някакъв начин е нужно да се свържеш със съвременните деца, които в тази епоха, нямат общо с децата, които ние сме били. Най-малкото начинът им, на живот е много различен.

Капка Кънева, художник

И въпреки цветните материали, с които се работи в сферата на изкуствата, всяка професия има и своите минуси.

Тъмната страна на всяка творческа професия е егото. Взискателното его, хем искаш да се представиш много добре, хем сам си даваш сметка докъде си. Това, че имаш изисквания и очаквания към себе си.

Капка Кънева, художник

Провокацията към различното и интересното е двигателят в творчеството на Капка, която не спира да предизвиква себе си с нови идеи, които да реализира и представя пред публика.