Общество

Директорът на обсерваторията в Рожен: Някои метеорити са от чист диамант

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

Ако скалните късове изгорят в атмосферата се наричат метеори, а ако достигнат земната повърхност – метеорити. Обикновено тези, които са с размерите на топка за тенис, могат да достигнат до земната повърхност.

Това разяснение направи пред Euronews Bulgaria доц. Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“. По думите му наблюдаваното снощи в Северозападна България явление би могло да се квалифицира като метеорит.

 

Това, което наблюдавам и слушам от разкази на хора от снощи, е по-скоро топка за тенис или максимум футболна топка. Взривяват се на височина от около 50-60 км в земната атмосфера и части от тях биха могли да достигнат земната повърхност.

Доц. Никола Петров, директор на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“

"Ако има метеорити с десетки, стотици метри или с километри диаметър, ще има катаклизми на цялата Земя. В крайна сметка смятаме, че и динозаврите са измрели в следствие на това. Сегашният случай не е такъв", уточни специалистът. 

Той разказа още, че някои метеорити могат да бъдат от чист диамант: "И ако падне един такъв с големината на яйце, той няма да нанесе поражения, но защо да не се възползваме от него? Има и такива, които са богати на ценни метали. Всъщност падането на метеорити на нас ни помага да изучаваме еволюцията на Слънчевата система като цяло. Това е историческият материал, от който е образувана Слънчевата система."

Вижте цялото интервю във видеото.