Свят

Инвеститори от малцинствата се борят за място в света на криптовалутите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Тайрън Норис, бивш разработчик на софтуер, е разорен, след като два пъти инвестира спестяванията си в криптовалути и губи всичко. Но остава в тази област на инвестирането, изграждайки метавселена на хип-хоп игри.

Технологията вече е доминираща. Нищо не може я спре. Когато имах всички тези пари, не разполагах с цялото знание как да ги инвестирам разумно. И докато парите ми намаляваха, аз трупах знания. И така сега съм на етап, в който имам знания, но нямам пари. Но съм добре, защото съм уверен, че парите ще се върнат.

Тайрън Норис – инвеститор в криптоактиви

Рахва Берхи, бивш изпълнителен директор на криптоборса, напуска тази област, след като инвестициите ѝ потъват и тя се бори да намери мястото си на една от малкото чернокожи жени в тази индустрия.

Мисля, че много хора в моята общност видяха криптовалутите като алтернатива и начин да влязат през вратата на големите финанси, без да ги спират всички пазачи.

Рахва Берхи – бивш инвеститор в криптовалути

Всички като тях са привлечени от идеята за крипто като път към трупане на богатство извън класическите финансови системи с дълга история на расова дискриминация и безразличие към нуждите на малцинствата в Америка.

Според проучвания на изследователския център "Пю" през 2021 и 2022 г, около една пета от чернокожите, испаноговорящите и гражданите от азиатски произход в САЩ са купували, търгували или използвали криптовалута, в сравнение с 13% от белите респонденти. В допълнение, данни от Борда на директорите на Управлението за федерален резерв показват, че чернокожите инвеститори са по-склонни да притежават криптовалути, отколкото акции или взаимни фондове, докато обратното е валидно за инвеститорите с бял цвят на кожата.